Rodzaje kwiatów jadalnych

Mówi się, że co kraj to obyczaj i jest w tym dużo prawdy, bo w wielu regionach świata stosuje się zupełnie inna dietę i wykorzystuje odmienne produkty spożywcze. Dla nas nie do pomyślenia jest jedzenie świerszczy, a w dalekiej Azji się nimi zajadają.

Jakie są rodzaje jadalnych kwiatów?  

kwiaty jadalne do deserówZdrowa dieta obfituje w świeże owoce i warzywa, a także zioła, które dostarczają cennych składników odżywczych. W niektórych krajach ludzie zjadają mnóstwo roślin, a także kwiatów, które dostarczają ciekawych walorów smakowych, a niektóre gatunki posiadają także wartościowe witaminy. Najczęściej kwiaty jadalne do deserów są wykorzystywane, albo lekkich sałatek owocowych, w których nie brakuje egzotycznych produktów spożywczych. Kwiaty znajdują także zastosowanie w domowych wypiekach. Nic w tym dziwnego, że je spożywamy, bo przecież brokuł, czy kalafior też jest kwiatem danej rośliny, tylko nieco inaczej wygląda niż kwiaty rosnące na łące. Kwiaty mogą stanowić ciekawą dekorację większości dań, nadawać im niecodziennego smaku, ale także dostarczać składników odżywczych. Oczywiście nie wszystkie gatunki są jadalne, ale te, które znajdziemy w sklepach zielarskich, na pewno nam nie zaszkodzą. Do najpopularniejszych rodzajów jadalnych kwiatów, należy nagietek lekarski, lawenda wąskolistna, czarny bez, czy chaber bławatek. Oczywiście nie wszystkie muszą nam smakować, ale warto je wypróbować i znaleźć swój ulubiony smak. Ciekawą propozycją jest też kwiat bergamotki, która ma intensywnie pomarańczowy zapach.

Jadalne kwiaty możemy samodzielnie uprawiać u siebie w domu na balkonie, czy doniczce na oknie. Będziemy mieli wtedy pewność co do ich pochodzenia. Od paru lat są one stosowane w naszych kuchniach, gdyż są ciekawym dodatkiem do naszych polskich potraw.