Termoizolacja w transporcie produktów spożywczych

Wszystko co chcesz wiedzieć

Termoizolacja w transporcie produktów spożywczych

19 marca 2019 Przemysł 0

 Świeże i mrożone produkty spożywcze, takie jak owoce, warzywa, mięso lub produkty mleczne zawsze przysparzają problemu podczas transportu. By zachować ich odpowiednie właściwości oraz zabezpieczyć je przed niepożądanymi zmianami temperatur należy stosować odpowiednie produkty, które przedłużają ich świeżość. Nie można dopuścić przecież do rozmrożenia lub utraty świeżości, ponieważ powoduje to generowanie strat.

Przedłużenie świeżości za pomocą kapturów termoizolacyjnych

kaptury termoizolacyjneIstnieją różne metody zabezpieczające, które pomagają utrzymać świeżość transportowanych produktów. Pojedyncze palety najłatwiej zabezpieczają kaptury termoizolacyjne nakładane bezpośrednio przed transportem. Taki sposób zabezpieczenia zapewnia utrzymanie odpowiedniej temperatury, niezależnej od warunków atmosferycznych. Kaptury ochraniające transportujący towar są również wodoodporne, co czyni je jeszcze bardziej koniecznym, przy planowaniu optymalnego i bezpiecznego rodzaju transportu. Zabezpieczenie termoizolacyjne produktów świeżych i mrożonych powoduje zmniejszenie kosztów transportu. Nie potrzebujemy już specjalnie przystosowanych samochodów lub kontenerów, aby utrzymać odpowiednią temperaturę wewnątrz przestrzeni ładunkowej. Odpowiednia budowa pozwala na odbijanie promieni słonecznych, przez co ciepło nie jest pochłaniane do środka kaptura, a przewożony produkt zachowuje swoje właściwości przez wiele godzin. Koszt związany z zakupem kapturów bardzo szybko się zwraca. Zabezpieczenie termoizolacyjne może również występować w postaci poręcznych toreb i pojemników, które są odpowiednie dla klientów indywidualnych.

Podsumowując, rozwiązanie to jest odpowiednie dla każdego ceniącego sobie wygodę w transporcie produktów wrażliwych na nagłe zmiany temperatur. Szeroki wybór kapturów pozwala dopasować odpowiedni produkt do swoich potrzeb, zarówno dużym zakładom przetwórczym, jak i pojedynczym sadownikom, którzy chcą w bezpieczny sposób przetransportować swoje produkty.